Nyitó oldal
 

Tisztelt Látogató!

Most, hogy az alapítványunk megalakult, a honlapunk elkészítésének elsõ fázisa lezárult, kérjük mindazokat, akik Monoriak voltak és rendelkeznek olyan régi monori zsidósággal kapcsolatos dokumentummal, képpel, bocsássák azok másolatát rendelkezésünkre.
Honlapunk ezen oldalán tervezzük, hogy korabeli dokumentumokat, fényképeket helyezünk el, hogy minél teljesebbé tehessük a monori zsidóság életének és történetének bemutatását.

Tisztelettel

Kugel György

VISSZAMLÉKEZÉSEK

Pfeiffer Izsák emlékének.

Egy a sokszázezer magyar zsidó áldozat közül, egy a sokszáz magyarországi rabbi között, akik híveikkel együtt a pusztulás erőinek lettek martalékává. Egész élete papi áldozatvállalás volt: túl az átlag-lelkipásztor hétköznapi küzdelmein.
Kiemelkedő egyéniség volt:költő, tudós, rabbi és igaz ember a legjavából.

Dr. Lőwinger Sámuel

Bővebb anyag megnyitása »

Vallomás Pfeiffer Izsákról

"Minden titkaim tudója, titkos orgazdám te" örök emlékül bennem él e két sora Apám versének amelyet hozzám írt.....

Bõvebb anyag megnyitása »

Tisztlettel és hálával emlékezünk.

Dömötör Lászlóra a 101/309 sz. munkaszolgálatos század parancsnokára, aki emberi helytállásával, bátorságával megmentette munkaszolgálatos századát.

Bővebb anyag megnyitása »

Emlékezés.

Az 1944. évben Monor városban élt zsidó lakosokról, sorsuk alakulásáról és a Holocaust áldozatairól.

Bővebb anyag megnyitása »

Monoriak, akik zsidó életeket mentettek.

Tisztelettel és hálával emlékeznünk azokról a monori embertársainkról, akik a vészkorszakban segítették és mentették a monori zsidókat.

Bővebb anyag megnyitása »

Galéria megnyitása

A monori zsidó temetőben nemcsak helyi lakosok nyugszanak.

A monori zsidó temetőben nemcsak helyi lakosok nyugszanak, hanem olyan zsidók is, akik az 1944. évben Monoron létrehozott gettóba más falvakból és városokból lettek deportálva. Ezek az emberek egyrészt a körülmények és a megaláztatások hatására haltak meg, illetve lettek öngyilkosok. Ezek a mártírok jeltelen sírokban nyugszanak, a nevek felsorolásával, a puszta nevük megemlítésével szeretnénk emléket állítani nekik.

Bővebb anyag megnyitása »

Magyar Hadviselt Zsidók Aranyalbuma

Előszó részletek az albumból.

Huszönöt éve, hogy kitört a világháború és a magyar zsidóság kétszázezres tömege is hadbavonult. Huszonöt év után az első „zsidótörvény” után a második „zsidótörvény” hajnalán megalakult a Pesti Izrealita Hitközség kebelében a „Hadviseltek Bizottsága”
És ennek a bizottságnak írott programjában a legfőbb pont az 1914-1918-as világháború magyar zsidó hadbavonultjainak statisztikai számbavétele. Összeírása mindazon személyeknek, akik e hazaért küzdöttek, vért és életet áldoztak…. Hogy tudjuk őket és megszámláltassanak, kik azok és hányan voltak…. Összeírassanak, hogy nevük örök emlékű legyen és példaképpen lebegjen a jövő nemzedéknek! …..
A hős apáknak dicső harci tettei mutassák az utat az utódoknak e hon iránti áldozatos szerelmükben!…..

Ti pedig mindannyian – akiké e mű – vigyétek és terjesszétek a bajtársak között – felekezetre való tekintet nélkül -, mert a közös mult és a közös szenvedés erősíti és biztosítja – a közös jövőt…e hazának , mindannyiunk és utódaink drága szülőföldjének jövőjét, melyért élni, dolgozni boldogság, - szenvedni, vért és életet áldozni dicsőség!….

Budapesten, 1940 március havában.

Tisztelettel emlékezünk a monori izrealita hadviseltekre.

Bővebb anyag megnyitása »

Kugel Katalin emlékének

Egy szülő fájdalma amit gyerekének halála miatt átérez az a legborzasztóbb érzés amelyet egy ember átélhet. Főleg ha a gyerek népirtás áldozata lett.
Édesapám szinte egyáltalán nem beszélt lánya, Kugel Katalin elvesztéséről. Amit tudok azt kisgyerekként éltem át. Éppen a kapuban álltunk édesapámmal, amikor egy fiatal nő köszönt ránk, néhány szót beszéltek, majd indultunk befelé, ekkor láttam, hogy édesapám könnyezik.
Rákérdeztem, hogy mi a baj, ez volt az egyetlen alkalom amikor Katiról beszélt. A fiatal nő Kati gyerekkori barátnője volt az utcánkból. Katit édesanyjával és a család többi nőtagjával együtt deportálták Auschwitzba.
Édesapám visszatért Monoritól tudta meg, hogy mi történt. A megérkezés során amikor a munkaképesek szétválasztása megkezdődött a nagymamát azonnal külön csoportba állították, ekkor Kati odaszaladt a nagyanyjához, átölelte és azt kiabálta, hogy nem hagyom a nagymamám. Nem engedték vissza az édesanyja mellé, az első csoportban elgázosították, ekkor 14 éves volt.
Kati édesanyja, apám testvérei Julka, férje és kisfia, Margit és férje nem tértek vissza.
Édesapám munkaszolgálatból visszatérve várta családtagjainak visszatértét, amikor bebizonyosodott, hogy azok nem fognak visszatérni, új családot alapított. Ennek köszönhetem a létem.

Monor 2005-11-30
Kugel György

Galéria megnyitása

Köszönő levél Koltai Tibornak Steven Spilberg-től

Interjút készített a SURVIVIRS OF THE SHOAH VISUAL HISTORY FONDATION Koltai Tiborral 2001-ben.

Interjú megtekintése »

Bővebb anyag megnyitása »

1 - 10. elem   |   11. - 20. elem »   |   21. - 23. elem »  
A honlapot készítette: netpeople.hu netpeople.hu - Az internetes megoldások szakértője