Nyitó oldal
 

Hírek, információk:

Tisztelt Látogató!

Ezen az oldalon szeretnénk tájékoztatni arról, hogy mit tettünk vagy fogunk tenni céljaink elérése érdekében.

2007.11.21

Rendkívüli kuratóriumi ülés

Alapítványunk alapítója Szántó Tibor 2007. 06. 15. napján elhunyt, halála esetére az alapító okirat I. fejezetében  úgy rendelkezett, hogy alapítói jogait mint jogutód leánya Bárányné Szántó Ilona gyakorolja. Az alapító akaratának megfelelõen Bárányné Szántó Ilona vállalta, hogy az alapítói jogokat gyakorolja. Kuratóriumunk egyhangúlag elfogadta, hogy Bárányné Szántó Ilona kuratóriumi tagságáról lemondott és egyben egyhangúlag Ajtai Beátát kuratóriumi tagnak választotta.

2007.11.20

Kuratóriumi megbeszélés

Jelen voltak:

  • Ajtai György
  • Kucsera Anikó
  • Bárányné Szántó Ilona
  • Kugel György

Mint azt már honlapunkon közzé tettük, elhunyt Szántó Tibor alapító tagunk. Alapító okiratunkban foglaltak szerint lánya Bárányné Szántó Ilona lép az örökébe. Ennek megfelelõen egyhangú döntésünk alapján kuratóriumi tagsága megszûnt és egyben elindítottuk az új kuratóriumi tag keresését.
Kugel György kuratóriumi tag beszámolt a temetõ rongálást követõ helyreállításról és az evvel párhuzamosan elvégzett javításokról, megtörtént a szerzõdéskötés az NCA-val az odaitélt 200000 Ft. a pályázatban meghatározott célokra felhasználható.
Alpaítványunkat 200 kanadai dollárral támogatta a TORONTO JEWS ASSOCIATION OF HUNGARIAN DESCENT.
Köszönjük adományukat, amelyet kitûzött céljainknak megfelelõen fogunk felhasználni.

2007.11.02

Helyreállítottuk a megrongált sírokat

Helyreállítattuk a megrongált sírokat amely nem csak a sírkövek visszahelyezését jelentette hanem egy-egy sír teljes felújítását. A szép napsütésben készült képek magukért beszélnek.

Galéria megnyitása

2007.09.29

Õszi nagytakarítás és sírfelújítás a temetõben

Mint minden évben, alapítványunk õszi nagytakarítást szervezett a temetõben. Szép napsütéses, kellemes idõben dogoztunk, munkánkat kora délutánra fejeztük be. Elõzõ hírünkben már tudósítottunk arról, hogy vandálok megrongálták a temetõt. A helyreállítás, illetve a sírfelújítás is zajlott ezen a napon.

Munkánk és eredményének képei megtekintõk itt >>

 

2007.09.15

Eredményesen pályáztunk

Nagy örömunkre a Nemzeti Civil Alapprogram által kiírt Civil Szervezetek Mûködési Támogatása pályázatán Alapítványunk 200 000 Ft. támogatásban részesült.

2007.06.29

Sírokat rongáltak a temetõben

Már-már azt hihettük, hogy ha lassan is, de lépésrõl-lépésre haladhatunk temetõnk felújításában. Most ez a hitünk megingott. A temetõbe „látogató” vandálok ledöntöttek négy sírkövet, többek között a Mártírok emlékmûvének fejkövét is. Alapítónk, Szántó Tibor temetésének a végén, kifelé jövet a katolikus temetõbõl, gyanútlanul néztünk át a zsidó temetõbe. A gondozott temetõt jólesõen néztük, amikor is megakad a szemünk a megrongált Mártírok emlékmûvén. Átmenve a temetõbe megdöbbentõ kép tárult elénk több sírkõ a földön hevert, a lezuhanó sírkõ az egyik sír fedlapját szétzúzta. Egy nappal a rongálás elõtt voltak a temetõben Izraelbõl látogatók (Ilanit Lajtos), hozzátartozókat keresve. A kérdésére, hogy miért van nyitva a temetõ kapuja, mi azt válaszoltuk, bárki bemehessen szétnézni, hogy hogyan kezd évrõl-évre rendezettebbé válni a temetõ alapítványunk tevékenysége nyomán. Erre a kérdésre most nehezebb válaszolni, hiszen egy folyamatosan zárt kapu vajon megakadályozhatná e a vandál rongálást?

Azt viszont tudjuk, hogy a mostani vandál rongálást csak segítséggel leszünk képesek helyreállítani, de hitünk szerint folytatjuk munkánkat.

A rongálás képei >>

2007.05.23

Tanulók látogatása a Holocaust Emlékközpontban.

 

Alapítványunk szervezésében a Szterényi József Szakközépiskola Tanulói megtekintették az Emlékközpont kiállítását és oktatáson vettek részt.


Köszönõ levél megtekintése itt >>
Névsor megtekintése itt >>

2007.04.18

Látogatás a szegedi új zsinagógában

Szép tavaszi napsütéses vasárnanapon látogattunk el az 1900-1903 között épült szegedi új zsinagógába. Az gyönyörûen felújított templom lenyûgözte kis társaságunkat. A galéria képeivel szeretnénk ezt az émény megosztani a tisztelt Látogatóval.

Galéria megnyitása

2007.04.11

Monori Gimnazisták látogatása a Holocaust Emlékközpontban

Alapítványunk szervezésében a Monori József Attila Gimnázium Tanulói megtekintették az Emlékközpont kiállítását és oktatáson vettek részt.

Köszönjük, hogy fogadták és oktatták a Diákokat.

2007.04.02

Támogatási kérelem

Lebovits Imre írt egy könyvet a Zsidótörvények - Zsidómentõk címmel. Hiteles dokumentumok alapján mutatja be 1920 és 1944 között az Országgyûlés zsidókérdéssel  foglalkozó törvényalkotó munkáját és a kormányok e téren kifejtett tevékenységét. E történelmi tények ismeretében megkisérelte, hogy méltó emléket állítson a közel 700 fõs embermentõnek, akik életük kockáztatásával szembeszálltak az álammal és a törvények kegyetlen végrahajtóival, mentették az üldözött honfitársainkat.
Lebovits Imre mint e könyv szerzõje és az EX Libris Kft. elhatározta, hogy ez a könyv jusson el az ország valamennyi középiskolájába.
Alapítványunk kéri a tisztelt olvasót, hogy támogassa a szerzõt és a kiadót, hogy céljukat elérhessék. Az alábbiakban letölthetõ Lebovits Imre kérõ levele a szükséges adatokkal.

Kérõ levél letöltése itt!

1. - 10. hír »   |   11. - 20. hír »   |   21 - 30. hír   |   31. - 40. hír »   |   41. - 50. hír »   |   51. - 57. hír »  
A honlapot készítette: netpeople.hu netpeople.hu - Az internetes megoldások szakértõje